Erasmus 2017-19

In October 2018 our school was visited by:

Mr. Peter Vollherbst,  Mrs.  Anette Stark,  Mr.  Mario Kanzinger from  Germany

Mrs.  Kati Ilmavirta from  Finland

Mrs.  Runa Bj?rk Thorsteinsd  ? ttir from  Iceland

Mr.  Benet Martin Rodriguez from  Spain

and also  

5 Students from Germany,  4 students from Finland,  2 students from Iceland

and  4 students from Spain

 

Δράσεις

 

Εικόνες και δράσεις

 


 

 

 

 


 

Επίσκεψη του Γ1 Τμήματος του σχολείου μας στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου.

Στα πλαίσια της διαθεματικής εργασίας « Η Λογοτεχνία συναντά την Μουσική και την Θεολογία», πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου.

Το θέμα της διαθεματικής μας εργασίας ήταν η προσέγγιση της έννοιας  της «Ειρήνης» μέσα από λογοτεχνικά θεολογικά κείμενα και μουσικές συνθέσεις.

Αρχικά οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στον ιερό ναό από τον ιερέα π. Θεοφάνη Παπαγεωργίου. Έπειτα ακολούθησε η παρουσίαση των εργασιών -κειμένων, υπό την μουσική επιμέλεια της καθηγήτριας μουσικής του σχολείου μας κ. Σδόγκου Έλένας. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση σχετική με το θέμα. Ευχαριστούμε θέρμα τον π. Θεοφάνη Παπαγεωργίου, καθώς και τις εθελόντριες του ιερού ναού για την εγκάρδια φιλοξενία.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Φραγκομανώλη Σταυρούλα, Σδόγκου Έλενα, Ντόκου Βασιλική

lite-1

   

lit-2

 


 

Παρουσίαση της διαθεματικής εργασίας «Χριστούγεννα με τον Παπαδιαμάντη» από τους μαθητές της Γ3 τάξης στον ιερό ναό της Παναγίας Παραβουνιώτισσας

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και οι μαθητές της Γ3 τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον ιερό ναό της παναγίας Παραβουνιώτισσας, όπου διάβασαν χριστουγεννιάτικα διηγήματα του συγγραφέα Αλ. Παπαδιαμάντη, καθώς και δικά τους παραμύθια εμπνευσμένα από την γιορτή των Χριστουγέννων.

Μετά την παρουσίαση- προβολή σχετικά με την ζωή και την εργογραφία του σπουδαίου αυτού συγγραφέα, ακολούθησε συζήτηση με θέμα: «Πως νοηματοδοτείται η ζωή μας από το γεγονός της Γέννησης του Χριστού».

Επίσης οι μαθητές μας, με την καθοδήγησή της κ. Μπασούκου και την βοήθεια των εθελοντριών του ναού παρασκεύασαν «φοινίκια»(παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα).

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας τόσο στον ιερέα του ναού π. Χαράλαμπο Ραμαντανάκη ,όσο και στις εθελόντριες του ναού για την ζέστη και άψογη φιλοξενία και συνεργασία. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Φραγκομανώλη Σταυρούλα, Ντόκου Βασιλική.

papad-1

papad-2


Δελτίο Τύπου Θεάτρου

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με θέμα ?ARTVENTURES IN EUROPE: In search of common roots and perspectives? που πραγματοποιεί το Γυμνάσιο Ερέτριας για 3η συνεχή χρονιά, οι μαθητές της Γ΄ γυμνασίου με τις καθηγήτριες τους, Παρίσση Στ., Χωρεμιώτη Γ. και Γιαννούλη Αγγ. οργάνωσαν μονοήμερη εκδρομή στην Αθήνα.

Ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και το απόγευμα χαλάρωσαν στο Τροκαντερό, στην παραλία του Φλοίσβου.

Το βράδυ παρακολούθησαν στο Εθνικό θέατρο την παράσταση του Άρθουρ Μίλλερ ?Ψηλά πάνω από τη γέφυρα? με πρωταγωνιστή τον Κ. Κιμούλη.

Το έργο τους ευαισθητοποίησε όσον αφορά στα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετανάστες και λαθρομετανάστες. Είχαν την τιμή να τους δεχτεί ο κ. Κιμούλης μετά την παράσταση και να τους μιλήσει για τη μαγεία του θεάτρου και την πρόκληση του να γίνεις ηθοποιός. Μείνανε όλοι ενθουσιασμένοι από τα λόγια ενός πνευματικού ανθρώπου σημαντικού για τον τόπο μας. Ήταν μια εμπειρία αξέχαστη.

theater


 

Δελτίο Τύπου Ισλανδίας

Το Γυμνάσιο Ερέτριας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με θέμα ?ARTVENTURES IN EUROPE: In search of common roots and perspectives? πραγματοποίησεαπότις 23 Απριλίουέωςτις 30 Απριλίου 2018 εκπαιδευτικόταξίδιστηνΙσλανδία. Οι εκπαιδευτικοί Καρυστινού Φωτεινή και Χωρεμιώτη Γεωργία και οι μαθήτριες Μαβόγλου Αγγελίνα και Χριστοδούλου Εμμανουέλα της Γ΄ Γυμνασίου βρέθηκαν στο σχολείο Gardaskoli του Gardabaer και συμμετείχαν με τους εταίρους από την Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία στις δράσεις που οργάνωσαν οι Ισλανδοί οικοδεσπότες.

isl-1

isl-2

isl-3


 


Υλοποίηση εκπαιδευτικής δράσης στον Ιερό ναό της Παναγίας Παραβουνιώτισσας με θέμα:

«Όψεις της θεολογίας στην Μουσική και την Λογοτεχνία»

Οι μαθητές της Γ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον ιερό ναό της Παναγίας Παραβουνιώτισσας ενόψει της γιορτής του Πάσχα, όπου παρουσίασαν την διαθεματική εργασία: «Όψεις της θεολογίας στην Μουσική και την Λογοτεχνία».

Οι μαθητές μας διάβασαν αποσπάσματα από την διηγηματογραφία του Μ.Καραγάτση, καθώς και ποιήματα του Ν. Βρεττάκου σχετικά με την Σταύρωση του Χριστού και την Μεγάλη Εβδομάδα. Η ένταση των Παθών του Χριστού αποτυπώθηκε με μουσικές συνθέσεις του Γ. Χρήστου. Έπειτα ακολούθησε παρουσίαση- προβολή με θέμα την Μεγάλη Εβδομάδα, που επιμελήθηκε ο ιερέας του ναού π. Χαράλαμπος Ραμαντανάκης.

Στην συνέχεια οι μαθητές μας εκφράστηκαν δημιουργικά στολίζοντας λαμπάδες (που μας πρόσφερε ο π. Χαράλαμπος) και τις χάρισαν με όλη τους την αγάπη στους μαθητές του 2ου νηπιαγωγείου Ερέτριας.

Ευχαριστούμε θερμά για ακόμη μια φορά τον π. Χαράλαμπο, για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Ντόκου Βασιλική, Φραγκομανώλη Σταυρούλα, Σδόγκου Έλενα.


 

Στα πλαίσια δράσεων του ERASMUS+ με θέμα το θέατρο και σε συνεργασία με το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το πρόγραμμα αυτού με τίτλο «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων - Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», οι μαθητές του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ γνώρισαν καλύτερα το αρχαίο θέατρο και τα μνημεία που βρίσκονται στην πόλη τους, κατανόησαν την αξία τους, δημιούργησαν για αυτά, διέδωσαν τα μηνύματα ζωής που από τα συγκεκριμένα εκπορεύονται.

Έγραψαν, λοιπόν, κείμενα και ποιήματα, ζωγράφισαν και έκαναν κόμικς, φωτογράφησαν και δραματοποίησαν, έφτιαξαν ερωτηματολόγια και παιχνίδια, σχημάτισαν στίχους και τραγούδησαν, εκφράστηκαν με τον χορό και δημιούργησαν ταινία μικρού μήκους, επισκέφτηκαν και πήραν συνεντεύξεις ή έδωσαν δικές τους σε εκπαιδευτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Επίσης, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Δήμαρχου του Δήμου Ερέτριας, κ. Αμφιτρίτης Αλημπατέ, του πατέρα Χαράλαμπου Ραμαντανάκη, του πλοιοκτήτη κ. Γκαβανόζη και του ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας κ. Κάλφα, οι μαθητές μας προσπάθησαν να διαδώσουν το σποτάκι τους για το αρχαίο θέατρο Ερέτριας .Επιπλέον, οι μαθητές του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ξενάγησαν τους μαθητές του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ και του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ. Τέλος, στη προσπάθεια αυτή μεγάλη υπήρξε η προσφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκίδας, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, του Μουσείου Ερέτριας και των κατοίκων του δήμου μας.

th-1

Το Γυμνάσιο Ερέτριας παρουσίασε τις δράσεις του και στην Εβδομάδα Μαθητικής Δημιουργίας.

Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια του Γυμνασίου μας, κυρία Άννα Καραμπατσώλη για την προσφορά της σε ό,τι της ζητήθηκε.

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Φραγκομανώλη Σταυρούλα
Ντόκου Βασιλική
Σκούρας Θανάσης