Εκδρομή της Β Γυμνασίου στη Σπάρτη, 22 Απριλίου 2015

Ελιά και Ελαιόλαδο

Τη φετινή μας χρονιά στο μάθημα του project ασχοληθήκαμε με το θέμα ??Η ελιά και το ελαιόλαδο??. Το θέμα χωρίστηκε στα τέσσερα τμήματα της Β? γυμνασίου όπου τα παιδιά σε ειδικές ομάδες των πέντε ατόμων εργάσθηκαν με διαφορετικό περιεχόμενο πάνω στο κοινό θέμα  ?λειτουργία σύγχρονου ελαιοτριβείου, λειτουργία παλιότερου ελαιοτριβείου, φαρμακευτικές  ιδιότητες ελιάς και ελαιολάδου, διατροφική αξία ελαιολάδου, οι ποικιλίες της ελιάς, η ελιά στη μυθολογία και το ελαιόλαδο στη θρησκεία, η συγκομιδή των ελαιόκαρπων, η ελιά στη κοσμετολογία κ.λπ.? . Χρησιμοποιήσαμε το πρόγραμμα PowerPoint, μακέτες, κολάζ, αλλά και ένα γραπτό ημερολόγιο για να σημειώνει κάθε ομάδα την πρόοδο,  της εργασίας της. 

 Το σχολείο διοργάνωσε μία ειδική μονοήμερη εκδρομή στο μουσείο ??Ελιάς και ελληνικού λαδιού?? του πολιτιστικού ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, για τους μαθητές που ασχολήθηκαν με την ελιά κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Πριν γίνει η επίσκεψη κάθε ομάδα συμπλήρωσε φύλλα εργασίας για την διευκόλυνση της ξενάγησής τους στο μουσείο. Όταν ήρθε η ώρα της εκδρομής οι μαθητές με τις καινούριες τους γνώσεις  ξεναγήθηκαν στο μουσείο.

Το μουσείο του ομίλου Πειραιώς, βρίσκεται στο νομό Λακωνίας, στη Σπάρτη. Χωρίζεται σε τρία τμήματα: τους δύο ορόφους και ένα υπαίθριο κομμάτι. Ο πρώτος όροφος αποτελείται με εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα.  Φαίνεται ο ρόλος της ελιάς στη διατροφή στη μυθολογία, στη θρησκεία, στην τέχνη, στα ήθη και έθιμα, στο καλλωπισμό, στη φαρμακευτική, στην οικονομία και στον φωτισμό. Στον πρώτο όροφο μπορούμε να δούμε σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελαιόδεντρου από τη Σαντορίνη.  Ο δεύτερος όροφος έχει αφιερωθεί στην τεχνολογία και την εξέλιξη της στην παραγωγή του ελαιολάδου. Βρίσκονται επίσης μεταβυζαντινά μηχανήματα και ένα ζωοκίνητο ελαιοτριβείο από τη Λευκάδα. Μεγάλες κινούμενες μακέτες μας δείχνουν διαφορετικά είδη ελαιοτριβείων, υπάρχουν επίσης εκθέματα σαπωνοποιίας αλλά και ένα διπλό πιεστήριο με βαρούλκο  από το Ξηροκάμπι. Την προσοχή μας τράβηξε η υπαίθρια έκθεση με προϊστορικούς, ελληνικούς και βυζαντινούς μηχανισμούς για την παραγωγή  ελαιολάδου.

Επιμέλεια: Μελπομένη Ρέτσα και Ελίσα-Έλενα Τσιριμώκου